Βλαισός Μεγάλος Δάκτυλος- Hallux Valgus («κότσι») |
* κάντε κλικ πάνω στις εικόνες Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Όπως σε όλες τις παθήσεις τις ορθοπαιδικής η πρώτη αντιμετώπιση είναι μη χειρουργική (συντηρητική). Στην συγκεκριμένη πάθηση ισχύει ο κανόνας: "Προσαρμόζουμε την ζωή μας στο πόδι μας ή το πόδι στην ζωή μας". Δηλαδή χρησιμοποιούμε φαρδύτερα παπούτσια και άλλα ορθωτικά βοηθήματα όπως ειδικούς πάτους. Αν δεν υπάρχει ανακούφιση με αυτά τα μέτρα τότε καταφεύγουμε στην χειρουργική θεραπεία.
Περιγραφη της minimally invasive+ διαδερμικής τεχνικής Tρίτης γενιάς (Percutaneous chevron+Akin) 1. Η επέμβαση γινεται με αναισθησία μόνο στο τμήμα του ποδιού που χειρουργείται με ένεση παρόμοια με των οδοντιάτρων 2. Το μέγεθος των minimally invasive οπών ειναι μερικά χιλιοστά -εξαιρούνται οι πολύ βαρειές παραμορφώσεις. 3. Η διόρθωση του 1ου μεταταρσίου, δηλαδη ο βλαισός –«κοτσι», στην τεχνική τρίτης γενιάς συγκρατείται με ειδικές βιοσυμβατές βίδες τιτανίου ούτως ωστε να αποφεύγονται οι αποτυχίες της παλαιότερης (πρώτης γενιάς) διαδερμικής τεχνικής. Οι βιδες αυτές δεν ειναι απαραίτητο να αφαιρεθούν και δεν εμποδίζουν την κίνηση των δακτύλων. 4. Ο/η ασθενής περπατάει αμέσως μετά το χειρουργείο με το ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα χωρίς γύψο ή πατερίτσες. 5. Εάν η παραμόρφωση ειναι αμφοτερόπλευρη (και τα δύο πόδια) συχνά αντιμετωπίζονται στο ίδιο χειρουργείο. 6. Η παραμονή στην κλινική ειναι απο λίγες ώρες μέχρι ένα βράδυ αναλόγως της ασφαλιστικής κάλυψης. 7. Ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται αποτελεσματικά με σύγχρονες τεχνικές αναισθησίας-αναλγησίας. Τα γνωστά προβλήματα υπερβολικού μετεγχειρητικού πόνου αναφέρονται σε παλαιότερες ή μη δόκιμες τεχνικές, χειρουργικές και αναισθησιολογικές. 8. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αλλά συνιστάται το χειρουργημένο πόδι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα σε ανάρροπη θέση (ψηλά πάνω σε μαξιλάρια) για 20 μέρες. 9. Ευρύχωρα παπούτσια (π.χ αθλητικά) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένα μήνα μετά το χειρουργείο. 10. Το μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο) υποχωρεί σταδιακά σε διάστημα 2-3 μηνών, χωρίς αυτό να προκαλεί δυσκολίες στο περπάτημα. Συχνές Ερωτήσεις
Πολλοί γνωστοί μου χειρουργήθηκαν για κότσι αλλά η εγχείρηση δεν πέτυχε. Γιατί να πετύχει η δικιά μου;
Είναι απολύτως αναμενόμενο να υπάρχουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας σε μια επέμβαση όταν ο χειρουργός δεν είναι εξειδικευμένος στο συγκεκριμένο αντικείμενο και υποτιμά την δυσκολία της επέμβασης. Όπως είναι η παγκόσμια τάση, συντομα και στην Ελλάδα θα ισχύει το:" Ο Α είναι ειδικός στην σπονδυλική στήλη, ο Β στο Πόδι ,ο Γ στο χέρι". Επίσης να μην ξεχνάμε πως μια μοντερνα τεχνική δεν εγγυάται καλά αποτελέσματα απο μόνη της. Πρέπει και ο χειρουργός να έχει την απαραιτητη εξιδίκευση και εκπαίδευση στην χειρουργική του ποδιού και της ποδοκνημικής.
Με τις σύγχρονες τεχνικές σκοπός είναι όχι απλά το κόψιμο του "κοτσιού", αλλά:
Παραμελημένη παραμόρφωση
* κάντε κλικ πάνω στις εικόνες Διαδερμική Χειρουργική
* κάντε κλικ πάνω στις εικόνες Τι είναι η διαδερμική διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου;
Διαβάστε τη συνέντευξη στο περιοδικό Close Up
Συνέντευξη του γιατρού Χατζηεμμανουήλ με θέμα Βλαισός μεγάλου δακτύλου |
Παθήσεις
Επισκέψεις μόνο με ραντεβού
Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Γραφειο 21 μεσόροφος
Κιν.: 6944 467297
Τηλ.: 2310 400000
Εσωτερικό: 1722
Για ραντεβού καλέστε:
Τηλ.: 2310 270044
E mail: info@footankleknee.gr